Rikslägret 2018

SHR:s riksläger anordnas 10-13 maj i Blekinge och vi vill såklart att ni hänger med!

Vi går därför ut med erbjudande att ni åker med för endast 100kr.
Vi hyr transport och åker gemensamt ner till rikslägret.
Bokningen är bindande, maila namn och kontaktuppgifter till info@sthlm-herp.net
Senast 3:e maj vill vi ha in anmälan.

Vårens stora herpetologiska händelse kommer bli SHR:s riksläger.
I år hjälps Smålands och Skånes herpetologiska föreningar åt att anordna det. Det kommer gå av stapeln i Blekinge, Sveriges näst herptilrikaste landskap, under Kristi himmelfärdshelgen.

Vi kommer besöka en lång rad intressanta lokaler och har goda chanser att få se alla svenska reptilarter och hela tio av landets tretton groddjursarter. Blekinge är ett mycket vackert och omväxlande landskap. Här blandas barrskog med eklandskap, urberg med hav och slättlandskap med bergknallar. Det skapar förutsättningar för en mycket artrik flora och fauna och här finns intressanta lokaler för allt från fåglar till leddjur.

Ett mer detaljerat program kommer i senare nummer av Natrix (SHR medlemsblad), men huvuddragen ser ut som följer:

Vi samlas under torsdag eftermiddag/ kväll i Hallarums naturreservat, som blir vår bas i två nätter. Alla sex reptilarter finns här liksom annat intressant som långbensgroda och ekoxe. Tältplatsen ligger invid havet med utsikt över skärgården och har grillplats, vindskydd och torrtoalett.
Den tredje natten sover vi inomhus på Utklippan, längst ut i sydöstra hörnet av Blekinges skärgård. Här finns en av Sveriges största populationer av grönfläckig padda, vår allra mest sällsynta groddjursart. Även strandpadda och långbensgroda finns sällsynt på ögruppen. På grund av att Utklippan ligger så långt ut till havs är öarna normalt svåra och dyra att ta sig till. På grund av ett samarbete med länsstyrelsen i Blekinge kommer de dock stå för vår resa dit. Detta är därför ett unikt tillfälle att ta sig dit som man inte bör missa!