Helgen den 9-11 maj anordnade SHF och DHF en gemensam sandödleexkursion för att titta på den nordligaste kända populationen av sandödla.

Fyra SHF:are åkte från Stockholm på fredagkvällen för att komma fram till Mora strax efter klockan 23 där DHF hade styrt upp ett flott boende. Vi softade och pratade herpetologi ett par timmar med DHF:are för att sedan krypa ner i våra sovsäckar.

På lördagen åkte vi till en kraftledningsgata nordväst om Mora och letade sandödlor och tittade på de platser där länstyrelsen för ett par år sedan tagit fram sand i sydsluttningar för att främja sandödlornas äggläggning. Inga ödlor hittades dock här.

Färden fortsatte sedan mot sjön Skattungen där den nordligaste kända sandödlepopulationen finns. En stilig hane hittades.
Efter detta åkte vi vidare till Dynggrav där vi först grillade korv och sedan letade sandödlor. En fin sandödlehona påträffades här och en mycket vacker huggorm.

Nästa anhalt blev vår bas i Mora där vi lagade mat och tog det lugnt nån timme innan vi drog iväg på kvällsexkursion till Sollerön i Siljan där vi hittade mindre vattensalamander, vanlig groda, padda, grodyngel och grodrom.

Efter detta åkte vi tillbaks till Mora där det blev ytterligare några timmar med herpetologiska rövarhistorier innan vi gick och la oss.

Söndagen vaknade vi lite sent och åkte hem efter att ha ätit frukost och städat ur huset där vi bodde.

 Anders Walldén SHF