Stockholm Symposium 1 mars 2003
av SHF

Den 1:a mars slogs portarna upp för årets upplaga av Stockholms Symposium.
Platsen var Källtorpsskolan i Kallhäll, norr om Stockholm. Det var en mycket kall dag och våren kändes fortfarande långt borta, men då är det ju välkommet med ett symposium som piggar upp frusna själar.

På programmet stod intressanta föredrag, lunch, expo och så självklart kvällsarrangemang med middag och fest. Först på repertoaren stod Janne Malmgren som pratade om sköldpaddor av alla de slag. Sedan följde Björn Thinning med en reseskildring om Dominikanska Republiken och dess herpetofauna, som fick oss att längta till varma och soliga dagar. Vid denna tidpunkt kunde man höra deltagarnas magar börja kurra och det var dags för lunchrast och så expo såklart!

Trots kylan var det många tappra som tagit med sig djur och tillbehör. Stockholms reptilcenter fanns på plats, liksom Malmö tropikhus och Akvaristen för att nämna några av de större. Bland djuren sågs bl.a. lövsvansgecko, fischerikamelonter, daggeckos, varaner, skallerormar, och en hel del annat.
När maten var uppäten och djur och tillbehör bytt ägare var det så dags för fler föredrag. Först ut av dem var Patrik Blomsten som visade fina bilder på sina sidvindare och berättade om deras skötsel och avel. Mats Höggren höll sedan en mycket lärorik lektion om genetikens lagar och dess tillämpningar.

Efter det pratade Pål Sörensen från Norge om gröna trädpyton och hur man tar hand om dessa skönheter. Sist ut var Janne Malmgren som höll ännu ett föredrag och denna gång handlade det om leopardgeckos. Som synes bjöds det på en blandad kompott av föredrag detta symposium och det fanns något för alla, vilket också var tanken bakom det hela.

En omtyckt tradition är symposiets kvällsarrangemang. Där får reptilfolk njuta av god mat och tid att pratas vid och en mängd nya kontakter knyts. Denna kväll var inget undantag. Pål Sörensen inledde det hela med ett intressant föredrag om boasläktet Candoia (Stillahavsboor, red.anm.). Efter det var det dags att gnugga geniknölarna när Mats Höggren testade deltagarnas herptilkunskaper med en klurig frågesport.
Rickard Malmström från Uppsala fick flest rätta svar och kammade hem en presentcheck från Akvaristen.
Resten av kvällen tillbringades med att umgås och ha trevligt, något som reptilfolk verkar vara mycket bra på. Stockholmsföreningens nya ordförande Mimmi passade också på att presentera sig inför den kommande perioden.

Det hela var rätt igenom en mycket lyckad dag. Förhoppningsvis är ni som kom lika nöjda som vi som arrangerade. Alla var jättetrevliga och skötte sig exemplariskt hela dagen.
Vi som höll i trådarna vill tacka alla föredragshållare och också alla deltagare som kom och var trevliga. Ni som inte var där missade en hel del, men det blir fler tillfällen.

Väl mött nästa år!
SHF

Bilder: