SHF möte 21 september 2003
av Björn Thinning

Månadens föredrag var en riktig reseskildring, Hans-Olof Axgren var inbjuden föredragshållare. Hans-Olof har fram till nyligen varit redaktör för Snoken och han har även skrivit boken ”Insekter i terrarium”. Föredraget var en berättelse om en resa som Hans-Olof gjorde 1973 till Asien och Australien. Resan började som en charterresa till Sri Lanka och fortsatte via Indien, Malaysia och Borneo till Australien under ett års tid.

Hans-Olof berättade om många dråpliga händelser och man kunde verkligen förstå att det var en helt annan sak att resa i Asien för trettio år sedan jämfört med idag. Under resan hade han även fått se en del fina herptiler som varaner, tempelhuggormar, kobror och olika grodor.
Något mycket spännande som han hittade var en palmhuggorm (Trimeresurus sp.) som vi inte kände igen. Några gissade på att det var en Trimeresurus borneensis, men den stämde inte riktigt i teckningen.

Det var roligt att så många, över 40 personer, kom till mötet och att det dessutom var många nya ansikten. Själv hamnade jag i en diskussion kring Sydostasien som resmål och missade nästan kaffet.

Månadens djur var den mexikanska rödknäade fågelspindeln (Brachypelma smithi) som Hans-Olof visade upp och berättade om. Han hade även med sig ungar till försäljning. Det var intressant att lära sig mer om spindlar och deras parningsbeteende framför allt. Man blev sugen på dessa djur när man såg hur vackra de blir som vuxna.

Efter mötet var det många som gick vidare ut för lite eftersnack medan andra gick hem med sina nyförvärvade spindlar och böcker. Jag tror att det var fler än jag som började planera för nästa utlandsresa efter det här mötet.