Stockholms Symposium 1 mars 2004

För tredje året i rad drogs slogs portarna upp till Stockholms Symposium i Kallhäll.
Ett heldagssymposium med köp/byt/sälj, föredrag och kvällsarrangemang, men framför allt herpetologer, många herpetologer.

Mycket snömodd gjorde tyvärr att många deltagare blev något försenade till de första föredragen. Även jag fick lov att undvara mig förmiddagens föredrag då köket behövde en insatsstyrka inför lunchen.
Men enligt vissa källor var det Daniel Wegans föredrag – ”Uroplatusar- små djävlar från Madagaskar” som fick skaran på läktaren att hårdträna smilbanden. Detta var, som titeln antyder, ett underhållande föredrag med självironi, men samtidigt ett intressant och lärorikt föredrag om att hålla och odla lövsvansgeckos i terrarium. Erik Attmarsson berättade sedan om avel av tigerpyton och visade bilder på imponerande stora fina terrarium.

Strax innan tolv började folk hopa sig utanför gymnastikhallen där köp/byt/sälj-mässan var. En mässa med bra utbud av företag och försäljare där trogna gäster som Akvaristen, Sthlm Reptilcenter, Tropikhuset och en massa privata försäljare. Med över hundra bord packade med tillbehör och reptiler, lockades också mängder av köpare. Strömmen av folk verkade vara otömlig i de allt för små gymnastikhallarna. Verkar dock som att försäljare och köpare var mycket nöjda med symposiet. Men vi (SHF) får nog börja leta efter större lokaler nästa år… undrar lite om Globen är uppbokad… hmm…

Eftermiddagens föredrag var också väldigt trevliga. Mattias Almquist som forskat på agamer, höll ett föredrag om reptiler i Israel. Med mycket fina bilder på ormar, ödlor och sand. Erik Attmarsson höll här sitt andra föredrag om Australiens giftormsfauna där han jobbat med att mjölka ormar för serumtillverkning. Efter honom äntrade Lars Österdahl aula-scenen och pratade kunnigt om pilgiftsgrodor. Lars höll även ett underhållande föredrag på kvällen (under kvällsarrangemanget) som handlade om mer eller mindre tekniska specialiteter för regnskogsburkar. Allt från internet-kontroller/styrning av hygrometrar, termometrar och barometrar, till vanlig luftpump med slang i örat, så det låter och sprutar lite… eller nåt. Även Erik Attmarson fick äran att hålla ett föredrag under kvällsarrangemanget. Denna gång handlade det om hållning och odling av röd spottkobra (Naja pallida), föredraget var bra och även det med finfina Naja-bilder, många finfina Naja-bilder. Sen brakade festen igång på allvar, och herpetologer umgicks om vart annat på ett sätt som bara herpetologer kan göra, ända fram till sena natta.

Sist men inte minst känner jag väl lite medlidande för de stackare som satt på annat håll under detta symposium och av olika anledningar inte kunde närvara. Till er kan jag bara säga att chansen kommer åter igen 29 januari 2005. Med en försmak i form av EXPO-STHLM i september.

Väl mött!