SHF möte 16 maj 2004
av Björn Thinning

Johan Wallin, biolog på Uppsala universitet, höll kvällens första föredrag. I vintras gjorde Johan en resa till Madagaskar med en grupp kollegor vilken han visade bilder ifrån. Johan har hållit flera föredrag i föreningen tidigare och dessa har handlat om kameleonter på ett eller annat sätt. Självklart skulle även ett föredrag om Madagaskar – ”kameleonternas paradis” komma att beröra dessa fascinerande ödlor.

Under de tre veckor som gruppen var på ön fick de se flera olika arter, bl.a. de riktigt stora arterna Calumma parsonii, Furcifer oustaleti, F. pardalis och F. verrucosus. Förutom att visa hur vackra dessa djur kan vara fick vi se en förevisning i hur det kan se ut när de rör sig. Geckoödlor är också något som landet är känt för och vi fick se flera olika arter av lövsvansgeckos (Uroplatus sp.) och daggeckos (Phelsuma sp.). Madagaskar är ett intressant land när det gäller faunan, trots att det tillhör Afrika så finns det reptiler här som har sina närmaste släktingar i Amerika.

Ett sådant exempel är leguansläktet Oplurus som vi fick se representanter från. När det gäller ormar så visades bilder på två olika boor, Acrantophis dumerili och Sanzinia madagascariensis som vissa t.o.m. vill placera i samma släkte som kungsboorna. Amfibier i form av t.ex. olika arter ur släktet Mantella visades, detta släkte liknar pilgiftsgrodorna (Dendrobates sp.) från Sydamerika, och Johan kunde även berätta att de tar upp och använder giftet från sin föda på ett liknande sätt.

Många intressanta herptiler hade han lyckats fånga på bild men det som jag blev allra mest fascinerad av var den mängd av olika lemurarter som gruppen lyckades se. Efter föredraget berättade Johan att det ändå bara var ett fåtal av dessa fantastiska halvapor som han visade för oss eftersom det skulle handla om herptilerna. Min personliga favorit var nog den röda musmakin.

Efter kaffepausen var det dags för Mårten Perneberg, som är aktiv medlem i SHF, att hålla ett föredrag om hur man håller och avlar Petriis gecko (Stenodactylus petrii), en liten geckoart från Israel och Egypten. Något som Mårten poängterade mycket var vikten av att försöka bedriva avel på arter som det förekommer mycket vildfångade individer av i handeln (t.ex. Petriis gecko) detta är något som jag verkligen kan hålla med om, genom att förse marknaden med fina odlade djur kan vi minska efterfrågan på vildfångade djur som till stor del dör av olika skäl. Mårten beskrev hur han hade acklimatiserat sina djur samt hur han höll dem i terrarium. En sak som förvånade mig var att dessa små (ca 7 cm) geckoödlor var mycket produktiva, Mårten visade bilder på både äggläggning och kläckning.

Mårten fick även äran att avsluta mötet med en förevisning av en mycket vacker djungelrutpyton (Morelia spilota cheynei) som var månadens djur. Exemplaret som han förevisade var en mycket vacker svart och gul hane på ca 170 cm, dessutom var den otroligt lugn. Att döma av åskådarnas reaktioner skulle säkert ungarna som vi får hoppas att Mårten får fram på denna vackra orm gå åt som smör i solsken.