Vi hjälper den större vattensalamandern tillbaks till Kyrksjölöten!

År 2009 återintroducerades den större vattensalamandern till en nyanlagd damm i Judarnskogen. Nu, några år senare har den nya populationen vuxit och det sjuder av liv i den nya dammen. Denna vår kommer succén att upprepas och nu är det Kyrksjölötens naturreservat som står på tur.

Att flytta på salamandrar är inte okomplicerat. De har en stark drift att återvända till dammen de kommer ifrån och har också förmåga att orientera långa sträckor genom okänd terräng. Dock gör vägar och andra barriärer att en sådan vandring skulle innebära en säker död. Därför byggde vi i måndags 6 april ett driftstängsel som ska hålla djuren på plats medans de vänjer sig vid den nya dammen. I sommar, när de vuxna salamandrarna är färdiga med reproduktionen och vill lämna dammen kommer staketet att hjälpa oss att återigen samla in dem för att återbörda dem till deras hemområde medans deras avkomma får stanna kvar för att etablera den nya populationen.

Tillsammans med Grodkollen satte vi upp plast runt dammen vid Kyrksjölöten i västra Stockholm där större vattensalamander ska återintroduceras inom kort.