Medlemssymposium SHF oktober 2010
av Lennart Pettersson, SHF

Lördagen den 30:e oktober var det dags för ett minisymposium i SHF:s regi och startskottet gick klockan 10 på morgonen. Efter en frukost så satte sig de trettiotal som hade infunnit sig denna dag för att lyssna på det första av dagens fyra föredrag.

Först ut var Kristin Löwenborg, doktorand på Stockholms universitet som forskar på svensk snok. Det handlade om snokars förändrade bukplåtar och extra revben. Vi fick höra ett mycket intressant föredrag om våra kära snokar och efteråt ställdes en del frågor till Kristin som glatt svarade.

Efter Kristin var det dags för lunch och därpå var det dags för Leif Westrin som näste man på tur. Föredraget »8 dagar på Balkan« handlade om resa till Balkan som Leif gjort med en vän i syfte att hitta och fotografera herptiler.

När röken lagt sig efter Leifs föredrag så tog vi en bensträckare och gjorde oss redo att få besöka Afrika tillsammans med Thomas Håkansson som rest till den mörka kontinenten många gånger under åren. Thomas föredrag ”Östafrikanska herptiler – artfattigdom mitt i mångfalden” var mycket inspirerande och fick säkert de flesta av oss att längta efter äventyr och få uppleva Afrika.

Kaffet kom väl att smaka och vi var redo för det sista av kvartetten denna dag. Denna gång var det Eric Renman som gav oss tips på litteratur i herpetologins tecken. Han hade även tagit med sig en hel del böcker som han lät besökarna bläddra i efteråt. Jag hoppas verkligen att böckerna klarade sig utan några bestående men!

Det sista föredraget för dagen var avslutat och vi fick äta en mycket god gulasch som Henrik Lidstrand hade lagat. Gulaschkoman var ett faktum efter den holmgången! Efter middagen höll Börje Flärdh i frågesporten och vinnaren blev Alexander Westerström som fick åka till Norrköpingsymposiet. Grattis! Mingel och drycker förtärdes och varade fram till midnatt då deltagarna gick nöjda hemåt.

Tack till Mårten och alla andra som arrangerade denna trevliga tillställning och tack till föredragshållarna!
Jag och säkert många med mig hoppas få se ännu ett minisymposium till våren!